Πιραντέλο Λουίτζι

Ο Λουίτζι Πιραντέλο γεννήθηκε το 1897 στον Ακράγαντα (Agriento) της Σικελίας. Ξεκινά τις σπουδές του στη φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Ρώμης και τις ολοκληρώνει στη Βόννη, από όπου αποφοιτά το 1891.
Λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικογένειά του, αναγκάζεται το 1897 να εργαστεί ως καθηγητής ιταλικής λογοτεχνίας στο Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της Ρώμης, θέση που κρατά έως το 1922, οπότε και αποφασίζει να παραιτηθεί για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Η οικονομική και κοινωνική παρακμή του οικογενειακού του περιβάλλοντος, που θα τον φέρει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, και στη συνέχεια ο εγκλεισμός της γυναίκας του σε ψυχιατρικό ίδρυμα (1919) θα σφραγίσουν τη ζωή και το έργο του Πιραντέλο.
Ο Πιραντέλο, που είχε αρχίσει να δημοσιεύει από πολύ νεαρή ηλικία, έγραψε συνολικά ένα μεγάλο αριθμό από διηγήματα, θεατρικά έργα, νουβέλες και ποίηση. Εκτός από τις μεταφράσεις των έργων του και τις αναρίθμητες θεατρικές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, το έργο του Πιραντέλο είχε την τύχη να συναντηθεί και με την έβδομη τέχνη, με σημαντικότερη ίσως ταινία το Χάος (1983) των αδελφών Ταβιάνι.
Το 1934 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.
Πέθανε το 1936 από πνευμονία στο σπίτι του στη Ρώμη.